sâmbătă, 15 martie 2014

Prezentarea localitatii

Suprafata: 5539 ha
Intravilan: 845,70 ha
Extravilan: 4693,30 ha
Populatie: 18491
Gospodarii: 7124
Nr. locuinte: 7856
Nr. gradinite: 8
Nr. scoli: 5
Nr. licee: 5
Numele localitatilor aflate in administratie:
Lunga, Tinoasa, Săsăuşi, Ruseni
Asezarea geografica:
Municipiul Târgu Secuiesc, se situează în partea nord-estică a judeţului Covasna, în nordul Depresiunii Târgu Secuiesc, ​în zona de confluenţă a Râurilor Turia şi Casin din bazinul hidrografic al Râului Negru, la 37 de km de Sfântu Gheorghe. Se află la o altitudine de cca 570 m fiind caracterizat de un climat depresionar prin veri relativ calde şi prin ierni friguroase, geroase, fiind prezent şi un vânt neregulat local numit Nemira.
Prima atestare a oraşului datează din anul 1407 sub denumirea de Asserculi Thorywasara (Târgul Turiei), prezenţa omului pe aceste ţinuturi este milenară, descoperirile arheologice din neolitic şi din epoca de bronz atestând această afirmaţie. Actualul nume al oraşului este consemnat sub forma Kyzdy Wasarhel, într-o scrisoare din 1562 a principelui Ioan Sigismund. Sistemul breslelor s-a format abia în secolul al XIX-lea. Breslaşii oraşului şi-au pus amprenta şi în modul de organizare urbanistică a oraşului prin crearea curţilor incinte poligonale, specifice oraşului Târgu Secuiesc, rezultate în urma alipirii consecutive a prăvăliilor şi a atelierelor meşteşugăreşti.
Activitati specifice zonei:
Turism
Industrie uşoară - confecţii şi textile
Agricultură
Activitati economice principale:
Principalele domenii de activitate economică a municipiului sunt în industria confecţiilor, serviciilor, comerţului şi agriculturii
Obiective turistice:
Importanţa turistică a oraşului este dată de bogăţia şi varietatea elementelor aparţinătoare fondului turistic, valori demne de inclus în programul oricărui vizitator al acestor locuri. Spaţiile interioare ale curţilor, vechi de mai multe secole, sunt obiective turistice de mare interes. Centrul de formă ovală, care a fost şi piaţa oraşului are un stil unic în Europa, din el ies în forma razelor soarelui aşa numitele "udvarterek" (în traducere aproximativă "curţi"), nişte străduţe înfundate. Începând cu deceniul al optulea al secolului XIX, casele mici de lemn ale meşteşugarilor au fost înlocuite treptat de casele din piatră, etajate ale negustorilor. Imaginea panoramică a oraşului reflectă centrul mic, îngust, datorat aglomerării caselor iar spaţiile interioare ale curţilor vechi de mai multe secole sunt obiective turistice de mare interes având caracteristică unică pe plan naţional. Terenul îngust dintre case a fost folosit drept curte de familiile locatare de aceea au primit numele acestora. Odată cu dezvoltarea oraşului curţile s-au înmulţit, iar pentru o orientare mai uşoară primăria a introdus numerotarea lor. Astăzi seria curţilor se încheie cu numărul 73. Curţile erau cândva închise, azi majoritatea sunt deschise, devenind străzi. Centrul istoric al municipiului este declarat rezervaţie istorică şi de arhitectură fiind cuprins în patrimoniul construit al României. Din acest areal fac parte şi clădirea primăriei (1907) vechea clădire a Vigadó-ului (1903-1904), actuala Casă a Culturii. În vechea primărie şi-a găsit locul Muzeul Breslelor, cu o secţie etnografică, care renumita colecţie a păpuşilor Zsuzsi şi Andris, îmbrăcate în haine populare specifice regiunilor ţării noastre. Tot aici au locul şi expoziţii de artă. În centrul oraşului putem admira statuia turnătorului de tunuri, maiorul, artileristul, tunarul Gábor Áron (opera lui Nagyvarjasi Oláh Sándor, 1942), atelierul de turnătorie de odinioară, marcat cu placă memorială, şi bustul maistrului atelierului, Túróczi Mózes, parcela atelierului de preparare a prafului de puşcă, statuile lui Kossuth Lajos, Bem József şi Márton Áron, episcop martir. Pe clădirea poştei, o altă placă memorială păstrează amintirea poetului Petőfi Sándor, care şi-a petrecut o noapte în Hanul "Szarvas"(Cerbului) care se situa pe locul acestei clădiri.
Aşezarea geografică a Municipiului Târgu Secuiesc din punct de vedere turistic este excepţională, iar frumuseţea şi apropierea Lacului Sfânta Ana, Băile Bálványos şi a altor obiective atrag mulţi turişti în fiecare anotimp al anului. În zona Trei Scaune au rămas în formă originală mai multe biserici fortificate dintre care cea mai cunoscută fiind biserica din Ghelinţa construit la mijlocul secolului al XIII-lea, biserica din Turia construită între anii 1332-1337 şi biserica din Sânzieni construită în anul 1401. În direcţia oraşului Sfântu Gheorghe, la cca 9 km se află muzeul Haszmann Pál. Cele mai de preţ piese expuse sunt colecţia utilajelor agricole din secolul trecut, totodată casele şi porţile secuieşti.
Evenimente locale:
Târg tradiţional - în a doua sâmbătă a fiecărei luni în Piaţa Gábor Áron
Zilele sportive - în al doilea sfârşit de săptămână a lunii mai
Expoziţia de plante ornamentale - în al treilea sfârşit de săptămână a lunii mai
Ziua copiilor - 1 iunie
Târgul de toamnă (Zilele oraşului numit Őszi Sokadalom, az értékszüret în limba maghiară) - la sfârşitul lunii august
Program de sărbători - în decembrie
Facilitati oferite investitorilor:
Se construieşte parc industrial în Municipiul Târgu Secuiesc.
Pentru mai multe detalii contactaţi biroul pentru proiecte, persoana de contact dl. Bartha János, nr. de telefon: 0267-361974, interior 135

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu